Операција функционалне ринопластике

https://www.youtube.com/watch?v=GvTFR38JbRY&t=3s

 

Шта је функционална ринопластика, зашто се ради и који је процес?

 

Опис функционалне ринопластике:

Функционална ринопластика је физиолошка операција која се изводи истовремено са операцијом ринопластике како би се омогућило да нос боље обавља своје функционалне функције.
Ова операција се изводи ради побољшања веома важних функција носа као што су дисање, мирис, загревање и влажење удахнутог ваздуха.
Процес након операције функционалне ринопластике је изузетно удобан и пацијент се одмах након тога може вратити свом нормалном свакодневном животу.

Предности операције функционалне ринопластике

Боље дисање се постиже кроз нос. Овом операцијом се побољшава удобност живота исправљањем хрскавице, закривљености костију и израслина меса у носу.
Користан је против апнеје у сну и хркања. Хркање се може смањити физиолошким дисањем током спавања. Функционална операција може пружити значајне предности у побољшању хркања особе, као и дубљем и удобнијем сну.
Доприноси побољшању квалитета живота. Као што знамо, најосновнија животна потреба је дисање. Правилно функционисање органа у носу, где ова функција прво почиње, даје много позитивнији допринос особи него што се може замислити.

Како се одлучити за операцију функционалне ринопластике?

Разговор са првим пацијентом и интраназални преглед. Ова фаза се састоји од детаљне процене притужби пацијента и ендоскопског прегледа од стране релевантног лекара. У међувремену, поред анатомског прегледа пацијента, уз помоћ ендоскопа се детаљно процењују и интраназални физиолошки услови.
У неким случајевима, лекар може захтевати детаљније сликовне прегледе.

Шта се ради у операцији и како процес функционише након тога?

Иако се операција разликује у зависности од анатомског дефекта у носу особе, потребно је у просеку 30-45 минута поред саме операције ринопластике.
Углавном, у нос се ставља веома танак силикон, који се потпуно уклања након 2-3 дана, а пацијенту се прописује морска вода и хидратантна средства за нос.
Генерално се препоручује да пацијент користи ове спрејеве 6-8 недеља. Неколико недеља након операције могу постојати коре у носу, али оне ће зацелити за кратко време и пацијент ће почети да види праве позитивне ефекте операције након 6-8 недеља.

Да ли је операција функционалне ринопластике ризична?

Све операције могу имати неке мање ризике. Међутим, са данашњом технологијом анестезије и хирургије, то је врло мало у искусним рукама. Иако ретки, ово су општи оперативни ризици као што су крварење и инфекција, а њихови третмани су прилично једноставни и нису опасни по живот.

ФАК:

Шта је функционална ринопластика?

Овај термин се односи на хирургију која има за циљ да побољша пацијентове назалне функције, као што су дисање и мирис, док се обавља операција ринопластике и где се комбинују козметички и медицински разлози. Синоним за ово је операција „Септорхинопластика“, која се такође односи на промену облика носа променом закривљености хрскавице.

Да ли су септоринопластика и функционална ринопластика исто?

Када кажемо септоринопластика, то се односи само на операцију корекције закривљености хрскавице у носу или израслина меса у носу, што називамо хипертрофија турбина. Ова операција траје у просеку 30-45 минута. Међутим, термин септоринопластика се користи ако се планира обликована козметичка процедура споља и унутар носа.

Да ли су операције функционалне ринопластике болне?

Међутим, пошто нос није покретан, пацијенти често кажу да немају болове. Међутим, обично се виде благи едем и модрице испод очију.

Како тече процес зарастања након функционалне ринопластике?

Уколико се естетски захват ради и унутар и изван носа, односно ради се септоринопластика, а често се уочава умерен едем на носу и испод очију. Едем испод очију постаје неприметан за свакога ко гледа напоље две недеље након операције. Међутим, процес смањења едема, посебно на врху и задњем делу носа, трајаће још неколико месеци. Дакле, коначни резултати пацијената који су подвргнути првој операцији ће се појавити у просеку након 4-6 месеци.

Могу ли постићи жељени резултат функционалном ринопластиком?

Ако радите са искусним хирургом, врло је вероватно да ћете постићи жељене резултате. Али желим да истакнем да ниједна операција ринопластике не може бити савршена. Штавише, никада не постоји апсолутна геометријска симетрија између две стране људског лица и носа. Ово је део природности људског лица и у складу са тим треба да планирате своја постоперативна очекивања.

Свако питање?

Бићемо захвални да одговоримо на сва ваша питања на видео конференцијском састанку