Burun estetiği, yani rinoplasti, hem sağlık hem de estetik kaygılarla tercih edilen yaygın bir cerrahi işlemdir. Estetik burun ameliyatı sayesinde burun şekli yüz ile daha uyumlu hale getirilirken, nefes alma problemleri gibi fonksiyonel sorunlar da düzeltilebilir. Rinoplasti ameliyatı öncesinde detaylı bir değerlendirme yapılmalı ve hastanın beklentileri netleştirilmelidir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye değişse de, genellikle bir hafta içinde günlük yaşama dönülebilir. Ancak, nihai sonuçların ortaya çıkması birkaç ayı bulabilir. Rinoplasti öncesi ve sonrası fotoğraflar, değişimi net bir şekilde gösterdiği için hastalar için önemli bir referans olabilir. Her cerrahi işlemde olduğu gibi burun ameliyatı da bazı riskler barındırır.
Burun Estetiği Nedir?
Burun Estetiği Ameliyatı (Rinoplasti) hastanın burun şekil ve nefes alma sorunlarının giderilmesi amacı ile yapılan operasyondur. Burun dış kısmındaki görselliği etkileyen estetik şekil bozuklukları, genelde burun içindeki nefes almayıda olumsuz etkileyen problemlerle birlikte görülmektedir. Bu nedenle burun estetiği ameliyatı olarak adlandırılan operasyonlar, yalnızca estetik amaçla değil; çoğu zaman nefes ve koku hissi gibi fonksiyonları da iyileştirmeyi hedeflemektedir. Ayrıca rinoplasti ameliyatlarının fonksiyonel açıdan başarılı sonuçları arasında uyku kalitesinin artması, horlamanın azalması amaçlarıtla yaşam kalitesinin ve fiziksel performansın yükselmesi de mümkündür. Bu makaelede yukarıda bahsedilen konulara odaklanmış olup burun ameliyatları hakkında genel bilgilendirmeler sunması amaçlanmıştır.

Kişiye Özel Burun Estetiği ve Rinoplasti Çeşitleri:
Burun anatomisinin her insanda farklı olması nedeniyle her burun ameliyatı kişiye özel planlanmalıdır. Rinoplasti ameliyatları bu kişisel farklılık nedeniyle çeşitli alt guruplara ayrılır. Bunların başlıcaları revizyon, etnik, fonksiyonel, primer yani ilk rinoplasti ameliyatları olarak sınıflandırılır. Tüm bu yapısal farklılıkları dolayısıyla burun ameliyatı yapan doktorlar genelde belli bir tür burun yapılarını daha çok ameliyat ederler. Yani bir grup hastada ve onların burun estetiği ameliyatlarında özellikle uzmanlaşmışlardır.

Burun Şeklinin Psikoloji ve İletişim Üzerine Etkisi:
İnsanların tümünün burun yapılarının birbirinden farklıdır. Dolayısıyla burun, yüzün tam ortasında bulunmasıda, sebebiyle kişiye bir sosyal kimlik ve belirleyicilik kazandırır. Burundaki şekil bozuklukları bazen belirleyici bir karekter ve karizma sağlarken, bazende önemli estetik ve psikolojik rahatsızlıklar yapabilmektedir. Rinoplasti kişinin kendisiyle daha barışık olması ve özgüveninin arttırılması hedefleriyle yapılan bir yüz estetik operasyonudur. Estetik burun ameliyatı için başvuran hastaların amacı herkesten farklı ama yüzüyle uyumlu ve güzel bir görüntüye kavuşmaktır. Dolayısıyla estetik burun ameliyatları tüm bu sorunları giderilmesi amaçlayan bir yüz estetik cerrahisi uzmanlığı ilgi alanındadır.

Bazı kişiler burunlarının şekli konusunda çok daha hassas ve ilgilidir. Tamamen normal kabul edilen bu hassasiyet insanların öncelikleriyle ilgilidir. Ayrıca burun konusundaki bu hassasiyet bazen obsesyon (Takıntı ) düzeyinde olabilmektedir. Bazen kişiler burun ameliyatı sonrasında dahada burunlarıyla ilgili hale gelebilirler. Sürekli burunlarına bakmak ve çeşitli cep telefonu çekimlerinde ortaya çıkan görüntülere takılmak bu hasssasiyetin en önemli sebebi olabilmektedir. Ayrıca etraftaki kişilerin yaptığı çeşitli yorumlarda kişinin bu konudaki psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Bu tarz kişilerde burundaki estetik açıdan kişiyi rahatsız eden durumlar psikolojileri üzerinde önemli etkiler yapabilmektedir. Kozmetik burun cerrahisi ameliyatları bu tür rahatsızlıkların giderilip kişinin özgüvenini arttırmayı amaçlar. Fakat bir çok kişi sonuçları görme konusunda sabırsızlanabilmektedir. Estetik burun operasyonu sonrası iyileşme süreci kısmen uzun olup ödemlerin tamamen kaybolup son halini alması birkaç ay sonra olmaktadır. Rinoplasti ameliyatları kemik, kıkırdak ve cildi ilgilendiren ameliyatlardır ve sonuçları zamanla ortaya çıkmaktadır. Estetik burun operasyonu sonrasında en nihayi sonuçlar 6-12 ay sonra ortaya çıkmaktadır.

Burun Amaliyatlarının Başlıca Türleri:
Primer (İlk defa) burun estetiği:
Daha evvel herhangi bir burun ameliyatı olmayan kişilere estetik iyileştirme amacıyla yapılan burun ameliyatıdır. En sık yapılan burun ameliyatı türüdür. Beraberinde nefes alma ile ilgili sorunlarda giderilebilir ki bu durumda septorinoplasti olarak adlandırılır.
Revizyon burun ameliyatı:
Daha evvel burun ameliyatı geçirmiş fakat istenilen oranda başarılı olmamış kişilere yapılan rinoplasti ameliyatıdır. Her tıbbi ameliyatın revizyon dediğimiz tekrar bir ameliyat olma ihtimali mutlaktır. Estetik ameliyatların bu revizyon ihtimalleri, diğer tıbbi ameliyatlardan biraz daha yüksektir. Çünkü hem simetri, hemde kişinin beğenisi ve kendisini mutlu hissetmesi önemlidir. Dolayısıyla kozmetik burun ameliyatlarına ilginin artmasıyla ameliyatın revizyon oranlarıda son yıllarda önemli oranda artmıştır.
Fonksiyonel Rinoplasti
Fonsiyonel burun estetiği tabiri estetik ile beraber daha iyi nefes almayı amaçlayan burun ameliyatı demektir. Bu operasyonda amaç, burundaki fonksiyonel yani fizyolojik sorunlarda beraberce giderilebilmektedir. Eğer burun dış kısmında bir görüntü değişikliği yapılmayacaksa buna septoplasti denir. Fakat insanlar genelde septoplasti için genel anestezi aldıklarında burun şeklinide biraz değiştirmeyi talep ederler. Burun içindeki septum devisyonu ile beraber şeklininde değitirilmesinin beraberce yapılması operasyonuna septorinoplasti denmektedir. Septum deviasyonu ameliyatları sadece kişinin nefes almasını daha fazla arttırmak amacıyla yada estetik burun ameliyatı ile berabercede yapılabilir.
Etnik rinoplasti:
Dünyanın farklı coğrafik bölgelerinden olan insanlara gerçekleştirilen kozmetik amaçla burun estetiği ameliyatı demektir. Etnik burun hastaları genellikle basık burun görünümlerinden rahatsızdırlar. Bu kişiler doğal ırksal özellikleri koruyarak daha kendileriyle barışık bir burun ve yüz oranlarına kavuşmayı isterlerler . Burada temel amaç kişinin ailevi ve kültürel yapısını bozmadan daha estetik bir buruna kavuşturmaktır. Özellikle son yıllarda sağlık turizmininde artmasıyla, ülkemizdede, dünyanın farklı yerlerinden gelen kişilere yönelik etnik rinoplasti ameliyatları artmıştır. En sık afrika, asya ülkelerinden kişiler Türkiye ye burun ameliyatı olmak için gelmektedirler. Fakat Hindistan, Latin Amerika bölgelerinden kişilerde sıklıkla gelmektedirler. Hatta İstanbulda neredeyse sadece bur grup hastalara rinoplasti yapan ve bu konuda uzmanlaşan burun cerrahlarının sayısı her geçen zaman artmaktadır.

Rinoplasti Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Kozmetik Burun Ameliyatı, sadece estetik amaçlı veya burnun nefes alma fonksiyonlarını iyileştirme amacıyla da yapılabilir. Rinoplasti ameliyatları için burun şeklinden memnun olmayan ve/ veya beraberinde burun tıkanıklığı olan tüm erişkinler adaydır. Başka bir deyişle, kemik ve kıkırdak yapısının gelişimini tamamlamış ve genel sağlık durumu ameliyata elverişli tüm sağlıklı erişkinlere uygulanabilir.
Burun estetiği hangi yaşlarda yapılabilir?
Rinoplasti ameliyatının bir üst yaş sınırı yoktur ve genel sağlık durumu elverdiği sürece her yaşta yapılabilir. Fakat kıkırdak ve kemik gelişiminin henüz tamamlanmadığı küçük yaşlarda kozmetik amaçla önerilmez. Bir çok uzman tarafından estetik burun ameliyatı alt yaş sınırı ise kızlarda 16, erkeklerde 17 yaş ve üzeri olarak kabul edilir. Burada bir diğer önemli konuda genç kişinin psikolojik ve sosyal olarak yeterince istediği ameliyata hazır olmasıdır.
Kadın ve Erkek Rinoplasti Ameliyatı:
Estetik burun ameliyatlarını eskiden çoğunlukla kadınlara yapılmakta iken günümüzde erkekler de sıklıkla yaptırmaktadırlar. Fakat genellikle kadın ve erkek burun estetiği planlaması ve estetik hedefleri oldukça farklıdır. Çoğunlukla amaç kişiyi kendi toplumsal kimliğinde daha çekici ve etkili bir birey haline getirmektir. Kadınlarda genellikle hafif doğal burun sırtı kavisi, hafif daha yukarı kalkık, yuvarlak ve rafine burun estetiği amaçlanır. Erkek rinoplastilerinde ise daha erkeksi ve narin olmayan bir görüntü hedeflenir. Bu amaçla erkeklerde düz burun sırtı ve kalkık olmayan burun ucu planlanır. Bunlarla birlikte, hastaların kişisel beklentilerine göre kadın ve erkek burun estetiği ameliyatlarında kişiye özel bazı planlamalar yapılabilir.

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Karar Süreci ve Planlama Nasıl Olmalıdır?
Tüm estetik uygulamalarda operasyonun başarılı olabilmesi için hasta ile hekim arasında gerçekçi ve doğru bir iletişim olması esastır. İyi bir rinoplasti deneyimi yaşamak için en belirleyici unsur beklentilerinize uygun bir cerrahı bulabilmektir. Bu amaçla detaylı bir araştırma yaparak tercihen bir kaç hekimle görüşmek gerekebilir. Bu sürecin sonunda verilen cerrah ile önce online sonrasında yüz yüze bir kez daha görüşmek uygun bir yaklaşım olacaktır. Karar verme aşamasında doktor ile kurduğunuz gerçekçi ve doğru bir iletişim sizi hayalini kurduğunuz buruna kavuşmanızda en önemli ilk adım olmalıdır. Bu aşamada doktorunuzla kafanızdaki tüm soruları detaylıca paylaşıp beklentilerinizi açıkça ifade etmeniz önemlidir. Tüm bu uzun görüşmelerin temel amacı hasta beklentilerinin, cerrah tarafından, ayrıntılı bir şekilde anlaşılması ve bunların elde edilebilirliği konusunda mutabık olmaktır.
Estetik Burun Operasyonu öncesinde bir hazırlık aşaması gereklidir. Bu hazırlık aşamasında kişilerin burun estetik uygulamalarından beklentileri öğrenilir ve fotoğraflar simulasyonları yardımıyla nasıl bir burun yapısının kişiyi memnun edeceğine karar verilir. Cerrahi bir müdahale olan burun estetiği ameliyatı öncesinde hastanın tüm tetkikleri yapılır ve hastalık öyküsü mevcut ise uzman doktor tarafından dinlenir. Operasyona hazırlık amacı ile hastanın mutlaka bir hafta öncesinden bazı ilaçları kullanmaması önerilir. Eğer hastanın kullandığı kan sulandırıcı ilaçlar ve vitamin takviyeleri varsa bırakması gerekir. Ayrıca hastanın tüm tıbbi özgeçmiş detayları hekimiyle paylaşması da gerekir. Bundan sonra tetkik ve tahlil yapılması aşamasına geçilir.
Burun Estetiği Operasyonunun Avantajları:
• Estetik Rinoplasti yüzünüze daha çekici ve dengeli bir görünüm kazandırır.
• Eğer burnunuzun şeklinden rahatsızlık duyuyorsanız, estetik burun ameliyatı olmak kendinize olan güveninizi artırabilir. Yapılan araştırmalarda estetik burun ameliyatı olan hastaların % 96 oranında, ameliyat sonrasında kendilerini çok daha rahat ve özgüvende hissettikleri görülmüştür.
• Lokal bir operasyon olduğu için işinize hızlıca geri dönebilirsiniz. Genellikle ameliyat sorasındaki gün taburcu olup hızlıca günlük aktivitelerinizin pekçoğuna geri dönebilirsiniz.
Burun Estetiği Ameliyatının dezavantajları:
- Nispeten pahalı bir operasyondur ve sigorta şirketleri genellikle ödeme kapsamı dışında tutar.
- İlk hafta için gözle görülür şişlik ve morarma olacağından, 5-10 gün arasında çok aktif işlerde çalışma imkânınız olmayabilir.
- Genel anestezi almanın etkilerinden bulantı, kusma ve boğaz ağrısı nadiren görülebilir.
- Sabır gerektiren bir süreçtir ve planlanan sonuçların ortaya çıkması zaman gerektirir. Burnunuzun son şeklini görmek için birkaç ay beklemeniz gerekir.
- Burnunuz düzgün şekilde iyileşmezse, revizyon rinoplasti gerekebilir.
Burun Estetiği Ameliyatlarının Riskleri Nelerdir?
Burun estetiği operasyonu, estetik ve işlevsel iyileştirmeler için sıklıkla tercih edilen cerrahi bir işlemdir. Ancak her cerrahi operasyonda olduğu gibi, rinoplastinin de birtakım riskleri vardır. Bu riskleri bilmek, hastaların bilinçli bir şekilde ameliyata karar vermelerine yardımcı olur. Aşağıda, burun estetiği ameliyatlarının olası risklerini detaylı bir şekilde alt başlıklar ve maddeler halinde inceleyebilirsiniz.
Anesteziye Bağlı Riskler
Rinoplasti, genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. Anestezi, cerrahi sürecin güvenli geçmesini sağlarken bazı yan etkileri de beraberinde getirebilir:
- Mide bulantısı ve kusma: Ameliyat sonrası yaygın görülen belirtilerdendir.
- Alerjik reaksiyonlar: Anestezi ilaçlarına karşı nadir de olsa alerji gelişebilir.
- Solunum problemleri: Genel anestezi altında, nefes alıp verme ile ilgili kısa süreli sorunlar yaşanabilir.
Kanama ve Enfeksiyon Riski
Her cerrahi işlemde olduğu gibi rinoplasti de kanama ve enfeksiyon riski taşır.
- Kanama (hematom): Ameliyat sonrası burun içinde veya çevresinde kan birikmesi olabilir.
- Enfeksiyon: Cerrahi alanın steril tutulmasına rağmen bazen enfeksiyon riski gelişebilir. Bu durumda antibiyotik tedavisi gerekebilir.
İyileşme Sürecinde Sorunlar
İyileşme süreci, ameliyat sonrası dönemin en kritik aşamasıdır. Yanlış iyileşme, estetik sonuçları ve fonksiyonel durumları olumsuz etkileyebilir.
Erken dönemde:
- Şişlik, ödem ve morluklar: Özellikle ilk haftalarda burun ve çevresinde yoğun şişlikler görülebilir.
- Doku kaybı ( Nekroz): Yeterli kan akışının sağlanamadığı durumlarda cilt dokusunda hasar gelişebilir.
- Kişinnin yeni burnuna alışamamsı: Erken dönemde burun ucunun fazla kalkık görünmesi kişiyi rahatsız edebilir. Genellikle bir kaç ay sonra normale dönen bu durum tamamen doğal bir süreçtir.
Geç dönemde:
- Uzun süreli burun tıkanıklığı: Ameliyat sonrası burun mukozasının şişmesi nedeniyle 2-4 aya kadar uzanan nefes almakta zorluk yaşanabilir.
- İyileşirken simetri sorunları: Ödem azalmasının burnun her iki tarafın eşit olmamasına bağlıı kişiyi rahatsız eden simetri bozuklukları görülebilir.
- Burun ucunda düşme: Ameliyat sonrasında yeterince burun ucu kalkıklığı olan kişilerin zamanla burun ucu düşmeleri görülebilir. Bu durum büyük sıklıkla burun ucu destek yapılarının zayıf olmasından ve ameliyatın tekniğinden kaynaklanır.
Estetik Sonuçların Beklenenden Farklı Olması
Her ne kadar titizlikle planlansa da burun estetiği ameliyatlarının sonuçları her zaman hastanın beklentileriyle birebir örtüşmeyebilir.
- Asimetri: Burun delikleri veya burun hattında hafif dengesizlikler meydana gelebilir.
- Revizyon ihtiyacı: Bazı hastalarda memnuniyetsizlik ya da beklenmeyen estetik sonuçlar nedeniyle ikinci bir ameliyat (revizyon rinoplasti) gerekebilir.
Burun İşlevlerinda Bozulma Riski
Burun estetiği ameliyatları yalnızca görünümü değil, burunun nefes alma ve koku duyusu olmak üzere fizyolojik fonksiyonlarını da değiştirmektedir. Bu durumda en sık karşılaşılan sorunlar:
- Burunda devam eden kuruluk ve koku gelmesi ( Erken ve geç dönemlerde görülebilir). Fakat çoğunlukla düzelen bir durum olup 2 yıla kadar kişiyi rahatsız edebilir.
- Solunum problemleri: Septum eğriliğinin yanlış düzeltilmesi veya fazla doku alınması durumunda burun tıkanıklığı oluşabilir.
- Koku alma duyusunda azalma: Nadiren, ameliyat sonrası geçici veya kalıcı koku alma bozuklukları gelişebilir.
Psikolojik Etkiler ve Beklenti Yönetimi
Ameliyat sonrası estetik sonuçlar, bazı hastalarda psikolojik etkiler doğurabilir.
- Ameliyat sonrası stres: İyileşme sürecinin uzun sürmesi nedeniyle hastalarda gerginlik ve endişe oluşabilir. Dahası burun ameliyatı sonrasında ödemlerin tamamen kaybolmasının uzun sürmesi sebebiyle kişiler fazla strese girebilirler. Bazı kişiler yeni burnuna alışmakta zorluklar yaşayabilirler.
- Vücut algısı bozukluğu: Estetik sonucu beklentilerle uyuşmayan kişilerde psikolojik memnuniyetsizlik gelişebilir.
Revizyon Ameliyatı Gereksinimi
Bazı durumlarda tekrar ameliyat olmak (Revizyon burun estetiği) gerekebilir. Burun estetiği ameliyatlarından sonra yaklaşık %10-15 oranında revizyon ameliyatına ihtiyaç duyulabilir. En sık ikinci ( veya üçüncü) burun ameliyatı nedenleri şunlardır:
- Mekanik sorunlar: Burun yapısında istenmeyen çökmeler veya çıkıntılar meydana gelebilir.
- Beklentiyi karşılamayan estetik sonuçlar: Hastanın hayal ettiği sonuçla ameliyat sonucu arasında fark oluştuğunda, yeniden cerrahi işlem gerekebilir.
Rinoplasti ameliyatı ciddi ve özen gerektiren bir işlemdir. Bu risklerin bilinmesi, hastaların doğru beklentilerle ameliyata girmelerine yardımcı olur.
Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı Nedir?
Daha önceki rinoplasti ameliyatından istenen sonuç elde edilemeyen veya sonuçtan memnun olmayan hastalara yapılan ameliyata revizyon burun estetiği ameliyatı adı verilir. Revizyon rinoplasti, genellikle, ilk burun ameliyatına göre, daha fazla cerrahi deneyim gerektiren operasyondur. Revizyon ameliyatında cerrah düzgün iyileşmemiş dokular ile mücadele etmek zorundadır. Eski ameliyattan kalan yapışıklıklar cildi ve yumuşak dokuyu kıkırdaktan ayırmayı zorlaştırır. Genellikle burunu yeniden şekillendirmek amacıyla kıkırdak gibi çeşitli dokuları kullanmak gerekli olabilir.
Revizyon rinoplasti ameliyatı hangi durumlarda gerekir ve ne gibi işlemler uygulanır?
Kozmetik Rinoplasti ameliyatlarının tüm dünyada popülerleşmesinin ardından başarısız amaeliyat sayılarınında artması doğal bir sonuçtur. Ameliyata ilginin çok artması sebebiyle çok değişik şartlarda bir çok burun ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Bu durumda yeterince memenun olamamış hasta sayısıbı beraberinde getirir. Böylece ikinci ve daha fazla defa yapılan burun estetiği ameliyatlarıda artmıştır. Revizyon burun ameliyatı bazen önceki operasyonun cerrahi teknik olarak başarılı olmamasına, istenen oranda sonuçların elde edilememesine veya doğal iyileşme sürecine bağlı olabilir. Bazende kişilerin sosyal medyada gördükleri en mükemmel estetik burun ameliyatı paylaşımlarıda kişiyi olumsuz yönde etkileyebilir. Dolayısıyla eski amelitarttan memnuniyetsizlik ve yeni bir burun ameliyatı arayışı başlayabilir.
Revizyon rinoplasti ameliyatları sorunun detayına bağlı olarak minör ( Rütuş=Touch Up) veya majör ( Blow= Detaylı) olarak ikiye ayrılırlar.
Her rinoplasti cerrahının revizyon vakası olabilir. Kendi pratiğimizde rötuş adı da verilen minör revizyon oranlarımız % 3 ve büyük revizyon ( majör ) oranlarımız da % 1’dir. Genelde rötuş gerektiğinde lokal (bölgesel) anestezi ile basit dokunuşlarla çözüm üretebiliyoruz. Ancak, nadiren majör revizyon ameliyatları için genel anestezi ve kaburga kıkırdağı da gerekebiliyor. Normalde majör revizyon ameliyatları daha karmaşık ve maliyetli olur. Ancak biz kendi revizyonlarımız söz konusu olduğunda sadece hastane ücretini hastanın karşılaması yeterli oluyor ve cerrahi ücret almıyoruz.
Revizyon burun estetiğinde kıkırdak kullanımı gerekli midir?
Revizyon ameliyatlarında sıklıkla kıkırdak ve yumuşak doku ihtiyacı olur. Bunun nedeni daha evvelki ameliyatlarda burun içindeki kıkırın genellikle çıkarılmalarıdır. Bundan dolayı kaburga veya bazı durumlarda kulak kıkırdağı kullanılabilir. Bizim kliniğimizde genellikle hastanın kaburga kıkırdağı kullanılıyoruz. Fakat, hastanın durumuna ve onayına bağlı olarak, allogreft dediğimiz taze donmuş kadavra kıkırdağı kullanımı da günümüzde oldukça güvenli ve güvenilir bir uygulamadır.
Revizyon burun ameliyatı ilk ameliyattan sonra ne zaman yapılabilir?
Bir çok burun cerrahı ilk ameliyattan( primer rinoplasti) 4-6 ay sonra revizyon rinoplasti ameliyatı yapılabileceği görüşündedir. Fakat çoklu revizyon dediğimiz ikinci ve daha fazla burun ameliyatı sonrasında yeniden ameliyat gerekiyor ise bekleme süresi daha uzundur. Biz kendi uygulamamızda ilk revizyondan en az 8- 12 ay sonra revizyon cerrahisi planlıyoruz. Bununla birlikte kişi eğer 2. revizyon rinoplasti olacaksa (yani 3. Burun ameliyatı ) en az 12 ay boyunca bekleyip dokuların oturması için zaman geçmesini öneriyoruz
Burun Estetiği Ameliyatının Cerrahi Yöntemleri:
Rinoplasti açık veya kapalı ameliyat olarak 2 farklı yöntemle yapılır. Açık olan operasyonlarda her iki burun deliği ortasındaki deriden küçük bir kesi yapılıp tüm burun açılarak yapılır. Doktorun görüş açısının geniş olduğu ve şekil bozuklukları ileri düzeyde olan kişilerde tercih edilmektedir.
Açık veya kapalı burun estetiği ameliyatı tercihi cerraha göre değişmekte olup, her iki yöntem ile de oldukça başarılı sonuç elde etmek mümkündür. Yani burun ameliyatlarında iyi sonuç açık yada kapalı ameliyata göre değil cerrahın tecrübesi sonucuyla elde edilebilir. Kendi uygulamamızda açık ameliyatı etnik ve revizyon burun estetiği ameliyatlarında sıklıkla tercih ederken, ilk ameliyat olacak hastalarda ise genellikle kapalı burun ameliyatı yöntemini kullanıyoruz.
Rinoplasti ameliyatlarında sıklıkla endoskopi ve ultrasonik piezo cihazları yöntemleri de özellikle sıklıkla kullanılmaktadır.

Burun içi Kıkırdak ve Kemik Eğriliği Düzeltilmesi (Septoplasti – Deviasyon) Ameliyatı Nedir?
Burun estetiği ameliyatı için başvuran hastaların birçoğunda burun dış ve iç kısmında beraber sorun vardır. Bu hastalarda şekil bozukluğuna sebebiyet veren septum kıkırdağında anatomik bozukluklarda bulunmaktadır. Rinoplasti hastalarının büyük bir çoğunluğunun burun içerisindeki septum adı verilen burun içi kıkırdığına da müdahale etmek gerekmektedir. Ayrıca bu işlemler esnasında burun içi etleri olarak da tabir edilen konkaları da radyofrekans yöntemiyle küçültülebilir. Nefes almayı kolaylaştırıcı ameliyata fonksiyonel burun ameliyatı ya da “Septoplasti” denilmektedir. Burun içerisindeki kemik kıkırdak eğrilikleri ile beraber burun şeklini de değiştirme işlemine ise “Septorinoplasti” denir.
Konka Radyofrekansı:
Birçok septoplasti yada rinoplasti ameliyatlarında burun etleri diye tabir edilen ve konka adı verilen anatomik yapılarda küçültülür. Nefes almaya faydası sebebiyle yapılan bu işlem izole olarak ofis şartlarındada yapılabilen basit, lokal anesteziyede müsayit bir küçük uygulamadır.

Burun Estetiği Sonrası İyileşme Süreci:
Estetik Burun Ameliyatları çoğunlukla genel anestezi altında yapılır fakat minör değişikliklerde lokal anestezi yöntemi tercih edilebilir. Kozmetik rinoplasti ameliyatı ortalama 3 saat sürer. Hastanın durumuna bağlı olarak hastanın bir gece hastanede yatabilir. Bazı hastaların özel istekleriyle ameliyat sonrasındaki 4-6 saat sonrada taburcu edilmeleri de mümkün olabilir.
Burun estetiği ameliyatı sonrası genelde oldukça konforlu geçer. Ağrı neredeyse hiç olmaz yada basit ağrı kesicilerle tamamen kaybolur. Günlük aktivitelere ameliyatın ertesi günü bile dönmek mümkündür. Özellikle masa başı çalışan kişiler taburcu günleri sonrasında rahatlıkla işlerini yapabilirler. Fakat daha fizik gücü ile veya açık alanda çalışanlarda iki hafta sonrasonda işbaşı yapmaları önerilir. Ameliyat sonraki günlerde göz altlarında özem ve hafif morluk bir çok hastada görülebilir, fakat bunlar 10-15 gün sonra tamamen kaybolur. Ödem azalması süreci %75 ilk bir ayda tamamlanır, ama kalan %25 mikro ödem azalması sonraki birkaç ayda daha devam eder. Genellikle ilk burun ameliyatlarından 4-6 ayda sonrasında, revizyonlarda 8-12 ay sonrasında iyileşme süreci tamamlanır.

Burun estetiği ameliyatlarında en iyi cerraha nasıl ulaşabilirim?
Burun estetiği ameliyatları, yoğun bir tecrübe ve deneyim gerektiren ameliyatlardandır. Çünkü burun ameliyatı; hem kıkırdak, hem kemik doku, hem de cilt yapıyı ilgilendirir. Ayrıca planlanan estetik burun görüntüsünün yüz yapılarıyla uyumlu olması ve fonksiyonlarını devam ettirmesi zaruridir. Dolayısıyla da burun estetiği ameliyatlarıyla özellikle ilgilenen bir doktora ulaşmanız doğru bir yaklaşım olacaktır.
İstanbul’da ve Türkiye’de burun ameliyatlarıyla ilgilenen birçok başarılı doktor bulunmaktadır. Bunlar içerisinden, sizin beklentilerinize en uygun sonuçları alabileceğinize inandığınız bir burun estetiği uzmanını tercih etmelisiniz. Bu noktada özellikle birkaç farklı cerrahı detaylıca takip etmeniz, online konsültasyonlarla iletişime geçmeniz ve daha sonrasında da yüz yüze görüşmeniz doğru bir yaklaşım olacaktır.
Özellikle İstanbul’da, günde ortalama sekiz yüz ile bin arası burun estetiği ameliyatı yapıldığı tahmin edilmektedir. Tüm bu şartlarda, mutlaka ameliyat olmayı planladığınız doktoru ve ameliyatın yapılacağı hastaneyi detaylıca araştırıp en doğru kararı vermeye çalışmalısınız.